Premies voor totaalrenovatie: welke zijn er?
Dakisolatie
Premies
Isolatiepremie

Premies voor totaalrenovatie: welke zijn er?

Of het nu je eigen woning is, of een huurwoning: elk dak moest tegen 2020 van isolatie voorzien zijn. Dat staat zo neergepend in de Vlaamse dakisolatienorm. Maar je dak isoleren gaat vaak gepaard met een volledige dakrenovatie. In veel gevallen is het vernieuwen van een dak om aan de minimumnormen te kunnen voldoen een grote investering. Daarom geeft de Vlaamse Regering financiële steun in de vorm van premies. Hieronder lees je meer over de minimumnormen en op welke premies jij aanspraak maakt voor het isoleren van je dak.

Sinds 2020 moeten alle Vlaamse daken voldoen aan de dakisolatienorm. Voldoe je dan niet aan die norm, dan moet het (opnieuw) worden geïsoleerd. Maar wat houdt die norm nu in?  

De minimumnorm voor dakisolatie

Dakisolatie is vandaag verplicht voor zowel woningen als huurwoningen. Voldoet je dak niet aan de minimumnorm opgelegd door de Vlaamse Regering, dan kan je woning ongeschikt worden verklaard. Uiteraard wil je dat kost wat kost vermijden.  

De minimumnorm voor dakisolatie is een warmteweerstand van 0,75 m2K/W (vierkante meter kelvin per watt). In termen van isolatiemateriaal komt dit overeen met een isolatielaag van ongeveer 3 tot 4 cm dik. Let wel op: die minimum dikte hangt af van het soort materiaal waarmee er geïsoleerd wordt.  

Daarnaast kan je woning ook aan de dakisolatienorm voldoen als de energiescore van je woning (vermeld in het EPC) lager ligt dan de vastgestelde grenswaarde door de Vlaamse regering. Daarvoor zijn verschillende grenswaarden:  

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

Op welke manier wordt dit gecontroleerd?

Om de kwaliteit van uw dakisolatie na te gaan, worden er woningcontroleurs ingeschakeld. Als de algemene energiescore in het EPC lager is dan de vastgestelde grenswaarde, of als het EPC een feitelijk vastgestelde R-waarde vermeldt die geen default-waarde is, wordt je dakisolatie goedgekeurd. Voldoet de R-waarde van het EPC niet, dan volgt er een visuele controle.  

Premies voor totaalrenovatie: welke zijn er?

Premies voor dakisolatie

Premies voor totaalrenovatie: welke zijn er?

Om je dak te isoleren kan je verschillende soorten premies aanvragen. We goten ze in een overzicht.

Om je dak te isoleren kan je verschillende soorten premies aanvragen. We goten ze in een overzicht.

Premies voor totaalrenovatie: welke zijn er?
Premies voor totaalrenovatie: welke zijn er?

Premies vanuit Fluvius, netbeheerder    

Laat je je dak isoleren, dan maak je aanspraak op een premie. Via Fluvius kan je bijvoorbeeld tot €4 per vierkante meter aan premie krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de gemiddelde isolatiewaarde 4,5 m2K/W zijn. Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Je mag er dus niet zelf mee aan de slag.        

Gemeentelijke en provinciale premies    

Ook vanuit de gemeente of vanuit de provincie kan je aanspraak maken op premies voor jouw dakisolatie. De hoogte en hoeveelheid van die premies hangt van de gemeente af.        

Premies voor totaalrenovaties    

Ga je niet enkel voor een dakisolatie, maar installeer je bijvoorbeeld ook een ventilatiesysteem, nieuwe beglazing, een zonneboiler of een warmtepomp, dan kom je in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus. Die bonus krijg je als je 3 of meer energriebesparende maatregelen in je woning uitvoert. Je hoeft je in dit geval dus niet te beperken tot je dak. Belangrijk is wel dat de werken binnen de 5 jaar moeten worden uitgevoerd. Een overzicht:    

  • bonus bij 3 investeringen : 1.250€
  • bonus bij 4 investeringen : 1.750€
  • bonus bij 5 investeringen : 2.750€
  • bonus bij 6 investeringen : 3.750€
  • bonus bij 7 investeringen : 4.750€

Een verlaagd BTW-tarief    

Om de verplichte dakisolatie aantrekkelijker te maken, besloot de Vlaamse Regering het BTW-tarief voor de arbeidskosten te verlagen van 21% naar 6%. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden: de werken moeten worden uitgevoerd door een erkend aannemer en je woning moet minstens 10 jaar oud zijn.

Uitgelichte blogs

Gevelrenovatie trends: van traditioneel tot eigentijds design
Gevelrenovatie trends: van traditioneel tot eigentijds design

Gevelrenovatie met Benotec: Klassiek vakmanschap of moderne materialen? Ontdek op maat gemaakte oplossingen voor uw renovatieproject.

Lees meer
De impact van dakisolatie op uw energieverbruik en comfortniveau
De impact van dakisolatie op uw energieverbruik en comfortniveau

Investeer in dakisolatie voor energiebesparing, verbeterd comfort en milieuvriendelijkheid. Neem contact op met Benotec.

Lees meer